Browsers | Firefox 3.6 gelanceerd

[ ] [ Tags: browser, internet, firefox, chrome, safari, internet explorer ]

browser Firefox - MozillaVandaag rond een uur of zes, het begin van de avond in Nederland, lanceerde Mozilla de lang verwachte update van één van de meest populaire browsers: Firefox 3.6. De nieuwe versie biedt verbeterde ondersteuning voor html5 en css3, twee zaken die momenteel zeer populair zijn in webdesignersland, uitgebreidere mogelijkheden met betrekking tot personalisatie en natuurlijk verbeterde prestaties. Een goed moment om eens wat meer te vertellen over browsers.

De deur naar internet

Browsers zijn computerprogramma's waarmee bestanden op het internet bekeken kunnen worden. Het internet is in feite een groot netwerk van computers, die allemaal bepaalde informatie aanbieden in de vorm van websites. De browser is het programma dat de bestanden waaruit sites zijn opgebouwd omzet in hetgeen je ziet: een pagina met teksten, afbeeldingen en media in een bepaalde vormgeving.

Voor elk wat wils

Momenteel zijn er verschillende browsers te krijgen, de meeste zijn gratis te downloaden. De bekendste is wel Internet Explorer van Microsoft. Dit is tevens een van de oudst bestaande browsers, maar ook een die zeker van ontwikkelaars en webdesigners veel kritiek te verduren krijgt. Voor een hoop talen en technieken bestaan er standaarden. Deze zijn ontwikkeld om er voor te zorgen dat elke browser een webpagina op dezelfde manier weergeeft. Met name Microsoft heeft er een handje van deze standaarden niet te volgen, dit tot grote frustratie van bijvoorbeeld webdesigners. 

Gebruik je nog steeds Internet Explorer 6? Update dan nu! Deze versie is dusdanig verouderd dat veiligheid op internet niet meer gegarandeerd is en omdat deze browser niet meer bijgewerkt wordt, kan je straks nog maar weinig websites volledig bekijken. Draait IE6 bij jullie op het bedrijfsnetwerk? Neem contact op met de netwerkbeheerder of de directie om te zorgen dat er een update komt. Lees hier waarom...

Mede door deze starre houding kost het ontwikkelaars vaak veel tijd om websites voor iedereen optimaal te maken. Maar er bestaan nog meer verschillen tussen browsers. Zo draaien bijvoorbeeld Chrome en Safari op een andere browser engine dan Firefox en heeft ook Opera een eigen basis. In feite probeert iedereen eigenlijk het wiel voor zichzelf uit te vinden, om zodoende bij de consument een voet aan de grond te krijgen.

De zaken die een browser een eigen karakter geven zijn vaak de mogelijkheden die verder geboden worden. Kan ik extensies downloaden, werkt de browser voor mij makkelijk, kan ik makkelijk links delen of is het mogelijk om ergens anders de zelfde instellingen als thuis op te halen? Allemaal vragen die voor jou in meer of mindere mate belangrijk zijn bij de keuze van een browser.

Aangeraden: browser

Zoals hopelijk uit het bovenstaande duidelijk is geworden, is de keuze van een browser gebonden aan allerlei persoonlijke voorkeuren. De meeste mensen die internet alleen gebruiken voor het dagelijkse surf-werk, zullen uiteindelijk kiezen voor het makkelijkst te bereiken programma, in veel gevallen de browser die bij je besturingssysteem is meegeleverd. Qua gebruikersgemak maken de verschillende browsers niet meer zoveel uit onderling, het gaat er nu om wat ze technisch kunnen. Met de ontwikkelingen van de afgelopen tijd en de tot nu toe koppige weigering van Microsoft om mee te gaan met standaarden, raden we het gebruik van Internet Explorer niet aan.

De favoriet van websiteman is op dit moment Google Chrome. Deze browser heeft niet alleen een eenvoudige interface, het is ook nog eens een snel programma en ondersteunt alle nieuwe opties. Hierna is ook Safari een hele goede optie. Deze browser van Apple is gebaseerd op dezelfde basis als Chrome, de Webkit browser engine, en kan daarom technisch gezien vrijwel hetzelfde als de browser van Google.

Onder designers en ontwikkelaars zal voorlopig Firefox nog steeds heel populair blijven. Voor deze browser zijn er namelijk talloze plugins beschikbaar die website-ontwikkeling een stuk eenvoudiger maken.

Kies zelf

Chrome, Safari, Firefox, Opera, Internet Explorer

browser wars websiteman

Wil Stutterheim